top of page
Keresés
Szerző képeTia B Alkotóműhelye

Amikor érkezik egy kérés...

Kedves Olvasó!


Eleinte, amikor megfogalmazódott bennem a kézműves vállalkozás gondolata, csodáltam azokat az alkotókat, akik egyénre szabott, különleges kéréseknek is eleget téve teljesítettek megrendeléseket. Láttam különböző fórumokon (Meska, Fb., Instagram...), hogy egyedi kérést is várnak vagy azt, amikor megmutatták fotókon is, hogy kinek, miért készítettek el egy-egy horgolt vagy más technikával készült alkotást.

Szorgalmasan bővítettem a készletemet a kisebb-nagyobb horgolásokkal, kötésekkel, ám a bátorságom még nem volt meg ahhoz, hogy egyedi megrendeléseket is fogadjak.



Aztán engem se került el a megkeresés. A kötött fejpántokkal kezdődött minden. Másik színben lehet-e kérni? Szélesebb/keskenyebb változatban is meg tudod csinálni? Körsálat is szeretnék. Természetesen megoldottam. Nagy izgalom volt, tetszik-e majd, jó lesz-e a méret?


A mai napig izgulok, várom a visszajelzést, hogy elégedett-e a megrendelő a kezem munkájával.

Aztán Dóri lányom - a legnagyobb Harry Potter rajongó :) - Londonban járt baráti társasággal. Természetesen a látogatásból nem maradhatott ki semmi, ami a rajongásuk tárgyaihoz kapcsolható. Egyszer csak érkezett egy kérdes:

  • Anyu, tudsz ilyen pulcsit kötni? - és már láttam is a fotót, amihez hasonlót szeretnének.


Másnap már a fonalboltban voltam, megfelelő alapanyag után kutatva. Néhány fotócsere, hogy melyik színt válasszam, és hamarosan munkára fogtam a kötőtűket.

Az eredmény:



A drapp pulcsi Dórinak, a sötétkék Andinak készült karácsonyi ajándékként. Jó volt látni az örömöt, olvasni a szavakat, amikor visszajelzést kaptam.


Még mindig nem volt elég önbizalmam kiírni a webshopba, hogy vállalok egyéni megkeresést is.

Tavaly nyáron aztán Niki keresett meg, hogy készítenék-e neki egy körtáskát. Szintén egy képet küldött, hogy nagyjából mire gondolt. Már kacérkodtam a gondolattal, hogy belevágok hasonló táska készítésébe, de halogattam. Niki kérésével azonban elérkezett az idő. Igen ám, de fogalmam sem volt, hogyan kell azt a mintát elkészíteni. Kutatás, keresés, jó pár videó, leírás tanulmányozása után nekiláttam.

Előtte persze fonalat, újabb horgolótűt kellett beszereznem. Ilyen vastag (5 mm-es) fonallal még nem dolgoztam. A búzaszem horgolást be kellett gyakorolni mielőtt élesben belevágtam volna. Kicsit lassaban is ment a folyamat, mert előtte hat hétig gipszben volt a jobb kezem egy "sikeres" csuklótörés miatt, így még kímélni kellett a kezemet, és fokozatosan visszaszoktatni a horgoláshoz.



Amint elkészült a Niki által megálmodott táska, már kezdtem is a következőbe, kerestem újabb fonalcsodákat, és születtek sorban a körtáskák.


Itt jött el az a pont, amikor már elérkezettnek láttam az időt, hogy hivatalosan is merjem vállalni, hogy:


Írjatok bátran, majd én megcsinálom!

---------------------

Persze félre ne érts, Kedves Olvasó!


Azt hiszem, szerénységem megmaradt, az izgalom nem múlt el, a kihívás pedig örömmel tölt el. Így jönnek újabb ötletek, újabb megvalósítások, újjabb lehetőségek.


Ígéretemnhez híven, most megmutatom a nyári topot, amit Eszternek készítettem.


Ezt a fotót küldte Eszti. Ilyent szeretne. Megoldható? Persze!

Megint csak találkozott a kérés a fejemben bontakozó gondolatokkal. Napokkal előtte gondolkodtam, hogy nyári felsőkkel is kellene próbálkoznom, jönnek a fesztiválok, a nyári vásárok is. Képről, leírás nélkül...hát vágjunk bele!

Esztert kértem, mérje meg a vállától lefelé, mekkorát szeretne, illetve a szélességet, hogy laza, nyári felső készüljön.

Ezek alapján készítettem próbahorgolást, így számoltam ki a sorokat, a mintaegységet. Egy natúr színű, 100% pamutfonalat választottam, amit egy 3,5 tűvel horgoltam. Azt hiszem, végül sikerült olyan felsőt alkotni, ami Eszti elképzelésében szerepelt:



Mellesleg nagyon jól összeillik a bézs körtáskával, ami szintén a Tia B Alkotóműhelyben készült.


Amikor érkezik egy kérés...

  • akkor először is mérlegelem, meg tudom-e csinálni, van-e hozzá kompetens tudásom, gyakorlatom,

  • be tudom-e szerezni a hozzávalókat, vagy tudom-e helyettesíteni valamivel.

  • Megnézem, milyen és mennyi alapanyagra van szükség, mikorra, mennyiért tudom beszerezni, nagyjából hány munkaóra lesz, így kalkulálom az egyedi árat.

  • Mindig egyeztetem a megrendelővel az árat, és attól a későbbiekben sem térek el, akkor sem, ha alulkalkuláltam. Ez az én felelősségem. Megmondom kb. mikorra tudom elkészíteni.

  • Beszerzem az alapanyagot, minden hozzávalót. (Amennyiben nincs készeleten.)

  • Amint készen vagyok - néha munka közben is - küldök fotót, tetszik-e, jó lesz-e így. A kész munkát is fotózom, egyeztetjük a postázást.

  • Amikor megérkezik az utalás, elkészítem a számlát, amit elküldök e-mailben, és postára adom a kész munkát.


Kedves Olvasóm, szeretettel várom kérésed, bízva, hogy sikerül megvalósítanom a TE elképzelésedet is!


Szeretettel ölellek,

Timi



16 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

Comments


bottom of page